VERÇENİK YAZ ZİRVE FAALİYETİ

FAALİYETİN
ADI: KAÇKAR VERÇENİK ZİRVE TIRMANIŞI
TARİHİ: 18-21 Ağustos 2023
LİDER: Kerim AYDOĞAN
FAALİYET SORUMLUSU: Şevval EROL
RAPORTÖR: Ali Nasuh Faruk TER

FAALİYETE KATILANLARIN LİSTESİ:

  1. Sercan EROL
  2. Kerim AYDOĞAN
  3. Şevval EROL
  4. Özgür GÖREN
  5. Ali Nasuh Faruk TER

TIRMANILAN ROTA: Klasik Rota

RAKIM: 3711 m.

ZİRVE HAREKET SAATİ: 20 Ağustos 05.00

ZİRVE SAATİ: 20 Ağustos 11.00

KAMP ALANINA DÖNÜŞ: 20 Ağustos 20.05

HAVA DURUMU: Açık ve rüzgarsız hava

YEMEK DURUMU: 3+1 Gün

TEHLİKELER: Kamp alanı ile zirve arası taş düşme ve kayma riski (çok fazla)

KULLANILAN MALZEMELER: Kask, bel kemeri, emniyet aleti, göbek bağı, tam ip, yardımcı ipler, karabinalar, sikke ve çekiç.

ULAŞIM: Trabzon – Rize Pazar halk otobüsü = kişi başı 25₺
Rize Pazar – Çamlıhemşin dolmuşu = kişi başı 65₺
Çamlıhemşin – Rize Pazar dolmuşu = kişi başı 65₺
Rize Pazar – Rize dolmuşu = kişi başı 15₺
Rize – Trabzon dolmuşu = kişi başı 55₺

GÜNLÜK FAALİYET DÖKÜMÜ:
18.08.2023
18 ağustos saat 10.30 da Kerim Özgür ve ben Trabzon merkezden Rize halk otobüsüne binerek yola çıktık, aynı otobüse şevval de Akçaabat’tan binmişti. 11.50 gibi Rize merkezdeydik. Küçük bir kaçamak yapıp Çamlıhemşin dolmuşunu beklerken tost yiyip karnımızı doyurduk ve 12.47 de dolmuşa bindik. Rize’de hava çok sıcaktı ve güneş adeta kavuruyordu bizi ama minibüsçü abi klimayı açtığı için çok rahattık. 13.55 de Çamlıhemşin’e vardık ve marketten birkaç eksiğimizi aldık. O sırada Cihan da Çamlıhemşin’deydi ve bize ‘Kete’ ısmarladı. 15.00 gibi Jandarmaya haber verip yola koyulduk.

Orta Yayla’ya giderken Zil Kale, Çat köy ve Çiçekli Yayla’nın yakınlarından geçtik ve 17.20 de Orta Yayla yol ayrımına geldik. Sol taraftaki yoldan devam ederek Verçenik Yaylasına gittik.
Saat 18.50 de kamp hazırlığına başladık. Çadırımızı kurarken Verçenik dağı bütün heybetiyle gün batımında bizi selamlıyordu.

Yanımızda götürdüğümüz börekleri ve şevvalin yaptığı yoğurtlu mantıyı yedikten sonra benim biraz başım ağrıdığı için erken yatmam gerekti.
19.08.2023
Yatmadan önce yanımızda götürdüğümüz sebze ve meyveleri bozulmasın diye akarsuya koymuştuk. Sabah çadırımızın çevresindeki ineklerin seslerine uyandık ve salatalıklarımızı yediklerini fark ettik bu kerim için çok sinir bozucu olmuştu çünkü yol boyunca 2 kilo salatalığı kerim taşımıştı.

Kahvaltıda Şevval bize meşhur kuymağından yaptı, karnımızı bir güzel doyurup kampımızı toplayıp 9.53 de yola koyulduk yaklaşık 2 saat yürüyüp kapılı göllere yakın olduğunu düşündüğümüz bir yere kampımızı kurduk. Henüz Sercan hoca bize katılmamıştı ve teknik malzemeler de ondaydı, kerim ve ben Sercan hocayı karşılamak için 12.55 de yola çıktık yaklaşık 40 dakika sonra Verçenik yaylasında Sercan hocayla buluşup Kapılı göller kamp alanına gitmek üzere yola koyulduk.
Kapılı gölleri bulabilmek için Verçenik yaylasına doğru akan akarsuyu takip ettik. Giderken sabah kamp attığımız yere uğrayıp kampımızı topladık ve Şevval’le Özgürü de alıp yola koyulduk. Akarsuyun yukarısında patika ayrılıyordu ve sol tarafından giderek kayalıklar üzerinden yolumuza devam ettik. Yol üzerinde çok fazla ‘baba’ olduğu için yolumuzu bulmakta zorlanmadık. Birkaç tepeyi aştıktan sonra nihayet 15.55 de Verçenik ana kampa (Kapılı Göllere) varmıştık.

Çadırımızı kurup biraz rahatlamak için ayağımızı göle soktuk. Akşam yemeğinde nohutlu bulgur pilavı ve puding yaptık. Zirve çantasını ve teknik malzemelerimizi hazırladık. Gökyüzünde hiç bulut yoktu ve yıldızlar mükemmel görünüyordu ama ertesi gün zirveye yola çıkacağımız için erken yatmamız gerekiyordu.
20.08.2023
Saat 4 te kalktık ve yanımıza almak için su kaynatıp bir şeyler atıştırdıktan sonra saat 5 te Sercan Hoca’nın önderliğinde zirve için yola çıktık.

Kapılı göllerin yanından geçip ‘babaları’ takip ederek irili ufaklı kayaların yanından geçiyorduk. Ekibimiz gayet enerjik ve dinamikti özellikle Sercan Hoca adeta dağ keçisi gibi taşları hiç hareket ettirmeden hızlı hızlı ilerliyordu.

5.45 de ilk 5 dakikalık molamızı verdik. 6.25 de kulvar girişindeki boğaza varmıştık, soluklanırken zirveye doğru çıkan kaya kulvarındaki diğer ekipleri görüp taş düşürme riski bulunduğu için dikkatli olmamız gerektiğini tekrar hatırladık.

Kulvar sağ tarafında zirve, sol tarafında zirvenin önünde duran kayalığın arasında kalan V şeklindeki boşluktan oluşuyordu ve yan geçişe kadar uzanıyordu. Kulvarda hareket ederken düşürdüğümüz taşların birbirimize zarar vermemesi için oldukça yakın hareket etmeye çalışıyorduk.

Saat 7.50 de kulvarın sonundaki yan geçişe vardık. Yan geçiş kaya kulvarından zirvenin olduğu kayalığa doğru geçilen 2 metrelik boşluktan oluşuyordu ve güvenli geçmek için emniyet hattı kurulmuştu.

Burayı geçtikten sonra zirveye doğru tırmanış yapılan bacaya vardık ve bizden önce oraya varan ekipleri beklememiz gerekiyordu.

Güneş zirvenin arkasında kaldığı için henüz bizi ısıtmıyordu ne kadar zirveye yaklaşmanın verdiği heyecandan içimiz kıpır kıpır olsa da hareket etmediğimiz için üşüyorduk yanımıza aldığımız atıştırmalıkları yiyip ısınmak için kol kola girdik. Bacaya tırmanan ekipler çok fazla taş düşürüyordu. Düşen taşlar bize çarpmasın diye kayalığın kenarında durmaya çalışıyorduk. tabak büyüklüğünde bir taşın dönerek üstümüze doğru düştüğünü görmemiz çok korkutucu olmuştu.

Yaklaşık 2 buçuk saat bekledikten sonra nihayet bacaya tırmanmaya başladık bizden önceki ekipler emniyet hattı açtıkları için bizde aynı hattı kullanarak çıkıyorduk. Bacanın bir kısmını tırmandıktan sonra önümüzdeki büyük blok kayanın sol tarafından devam ettik arkamıza bakıp ne kadar yüksekte olduğumuzu zirvenin önünde duran kayalıkta dinlenen insanları gördüğümüzde fark ettik. Sercan hocanın yanımızda olması bize güven veriyordu.


Zirveye çıkmak için son olarak emniyetsiz tırmanılabilicek bir kısım vardı orayı da çıkarak saat 11.10 da zirveye vardık.

Hava çok güzeldi ve güneş yorgun bedenlerimizi ısıtıyordu. Kaçkarların çıkılması en teknik ve ikinci en yüksek zirvesine (3711m) tırmanmanın vermiş olduğu mutluluk ile zirve defterine imzalarımızı attık.

Bu benim 3000 metre üzeri ilk zirvem olduğu için bende çok mutluydum. Zirvede bir şeyler atıştırıp fotoğraf çektikten sonra 13.20 gibi inişe başladık.

Bir ip boyu pursik sürerek iniş yapıptıktan sonra diğer ekipler inerken üstümüze taş düşürebilecekleri için onların inmesini beklememiz gerekiyordu o sırada sercan hoca vakit kaybetmeyelim diye yeni emniyet hattı açtı ve aynı şekilde inmemizi sağladı böylelikle 14.50 de bacanın başlangıcına vardık.


Tekrar diğer ekiplerin inmesini beklememiz gerekiyordu sabah üşüdüğümüz yerde bu sefer güneş bizi yakıyordu. Bu yüzden zirveye çıkarken yanımıza güneş kremini almayı unutmamız çok kötü olmuştu. Beklerken güneş çarptığı için Özgür’ün başı ağrıyor ve midesi bulanıyordu. Biraz dinlendikten sonra 16.10 da yan geçiş yaptığımız yerden kulvara doğru ATC ile iniş yaptık kaya kulvarı gölgede kaldığı için biraz rahatlamıştık ve Özgür kendini daha iyi hissediyordu. Bizimle birlikte yaklasik 30 kişi zirveye çıktığı için diğer ekipleri taş düşürme riskine karşı beklememiz gerekiyordu ve iniş yapmamız çok uzun sürüyordu.

17.15 de kulvardan aşağı doğru inişe başladık, 18.20 de boğazda 30 dakika mola verdik ve 20.05 de kapılı göller kamp alanına vardık. Hepimiz çok yorgunduk ama bir o kadar da açtık, son kalan enerjimizle akşam yemeği hazırlayıp karnımızı doyurduk ve zirveye çıkmış olmanın vermiş olduğu rahatlıkla bir güzel uyuduk.

21.08.2023
Sabah 5.50 de uyanıp toparlanmaya başladık, saat 7 de dönüş için harekete hazırdık. 8.15 de Verçenik yaylasında Sercan hocanın bizi bekleyen aracına ulaştık ve çantalarımızı yükleyip yola koyulduk. 10.35 de Çamlıhemşin’deki jandarmaya haber verip Sercan hocadan ayrıldık. Güzel bir kahvaltı yaptıktan sonra 11.15 de Rize dolmuşuna bindik bir kaç dolmuş değiştirerek Trabzon’a vardık ve 14.20 de faaliyet toplantımızı yapıp faaliyetimizi sonlandırdık.

Bir yanıt yazın