Ekibimiz tarafından 17 Ağustos 2017 tarihinde Kazbek Dağı (5047m) zirve tırmanışı gerçekleştirilmiştir. Bu tırmanışı 15 Ağustos 2001 yılında Elbruz Dağı’nda (5642m) yaşamını yitiren eski kulüp başkanlarımızdan Ali Kemal KEPENEK abimize armağan ediyoruz. Sen hep dağlarda bizimlesin.
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
DAĞCILIK ve KIŞ SPORLARI KULÜBÜ
- FAALİYETİN
ADI: KAZBEK ZİRVE TIRMANIŞI
BÖLGESİ: Gürcistan/Tiflis
TARİHİ: 13-20 Ağustos 2017
LİDERİ: Samet YAZICI
FAALİYET SORUMLUSU: Enes Berk KARGI
RAPORTÖR: Ferhat İNCEOĞLU
FAALİYETE KATILANLARIN LİSTESİ:
Samet YAZICI
Emrah ŞENER
Cem ŞİŞMAN
Ferhat İNCEOĞLU
Enes Berk KARGI
İsmail ŞAHİNBEY
Erkan TAN
- FAALİYETTE KULLANILAN TEKNİK MALZEMELER:
İp birliği için malzemeler(Kemer, karabina, pürsik, ip) ve Z makara ihtiyacı için buz burgusu ve karabina.Kazma ve krampon.
3.TIRMANILAN ROTA:
RAKIM: 5047 m
HEDEFLENEN ZAMAN: zirveye 9 saat toplamda 15 Saat
HARCANAN ZAMAN: zirveye 8 saat toplamda 14 saat
ARTAN ZAMAN: 1 saat
TEHLİKELER: taş ve yıldırım düşmesi, buzul çatlakları, yüksek irtifaya bağlı rahatsızlıklar
- YÜRÜYÜŞ YAPILAN VE TIRMANILAN ROTADA ZEMİN TANIMI:
Kasabadan kiliseye kadar toprak araç yolu ve patika yol mevcut.Kilise ve meteo kampı arası patika, çarşak ve buzulun bir bölümü mevcut.Kamp ve zirve arası başlangıçta çarşak ardından gergeti buzulu mevcut.
5.YİYECEK DURUMU:
7+1 günlük yemek.Ekmek, sebze ve meyve harici alışverişin tümünü türkiyeden yaptık.
6.HAVA DURUMU:
RÜZGAR: Aklimitizasyon gününde şiddetli rüzgar vardı.Diğer günler hava genel olarak mevsim normallerinde.
SICAKLIK: Mevsin ve irtifa koşullarına göre standart bir sıcaklık vardı.Soğuktan üşümedik ama sıcaktan da montları çıkardığımız hiç olmadı.
BULUT:Çoğu zaman bulutlu ve hareketli şekilde sisliydi.
- KULLANILAN HABERLEŞME ARAÇLARI:
Telsiz ve telefon. Ana kampta beeline ve geocell markaları sınırlı çekiyor.
- ULAŞIM:
HAREKET YERİ ve SAATİ: Trabzon 13 Ağustos 19:00
VARIŞ YERİ ve SAATİ: Tiflis 14 Ağustos 06:45
KULLANILAN ARAÇ: Otobüs, minibüs, taksi, metro
BİREY BAŞINA ULAŞIM GİDERİ: Trabzon-Tiflis: 60tl Tiflis-Didübe(yedi kişi+çanta): 20lari Didübe-Kazbegi:15lari Kazbegi-Didübe:10lari Didübe-İshani(yedi kişi metro): 3,5 lari Tiflis-Trabzon:45lari
Not: 0,63 lari=1 tl
KONAKLAMA İLE İLGİLİ NOTLAR: Ana kamp (Meteo) çadır başı günlük 10 lari. İçeriden konaklama kişi başı 20 lari ve imkanları iyi.Tulumunuzla yataklarda yatabilirsiniz. Kamp alanında Rusya’ya geçiş sebebiyle kimliklerinizi bırakmanız gerekebilir ya da bilgilerinizi alabilirler. Tırmanış süresince kamp ile iletişim halinde olmakta fayda var. Bizim dönemimizde Polonya kurtarma ekibi vardı ve iyi dağcılardı. Hava tahminleri daha net ve tutarlıdır. Kazbegi ve Gergeti’de kamp alanları var çadır başı 10 lariye. İsterseniz bölgedeki hostel ve pansiyonları da tercih edebilirsiniz.
ULAŞIM İLE İLGİLİ NOTLAR: Pazarlık konusunda çekinmeyin sonuna kadar pazarlık edin. Çanta başı alınan ücretlerde dikkatli olun Didübe’den bindiğiniz minibüsler çanta başı 5 lari alıyor. Baştan konuşup pazarlığını yapın 5-10 lari yukarıdan veriyorlar fiyatları. Kullanmadık ancak kiliseden Meteo’ya katırlar kilo başı 250 lari. Aynı şekilde kilise Kazbegi arası kişi başı 20 lari. Şehir içi ulaşım oldukça ucuz metroyu tercih edebilirsiniz. Ishani’den terminale 10 dakika yürüyeceksiniz ancak Didübe ve terminal arası en hesaplı ulaşım metro. Ancak tek firma değil.
YÖRESEL YEMEKLER İLE İLGİLİ NOTLAR:Damak zevklerimiz biraz farklı. Özellikle etli yemeklerin içinde kişnişi seviyorlar. Gürcüce (K’hingzi) istemediğinizi belirtebilirsiniz. Haçapuri siparişlerinizde boyutları göz önünde bulundurmakta fayda var. Bir kişi için oldukça büyük ve doyurucu olacaktır, iki kişi için bir sipariş verebilirsiniz.
Ekmek özel olarak siparişi verilen bir yiyecek olduğu için yemeklerin yanında özellikle istemelisiniz.
- YÖRE HALKI VE ÇEVRE İLE İLİŞKİLER (ÇEVRE KORUMA VE TOPLUMSAL İLİŞKİLER HAKKINDA):
Yöre halkı İngilizce ve Türkçe bilmiyorlar ancak çat pat İngilizce sayılar kullanılıyor. Yazarak iletişim kurabilirsiniz. Kazbegi den hat alabilir ve kontör yükleyebilirsiniz.Hat fiyatı 5 lari ve ekstra 5 lari daha vererek 1 gb internet alabilirsiniz.
- GÜNLÜK FAALİYET DÖKÜMÜ:
13.08.2017 Pazar
19:00 Yolculuğumuz Trabzon Otobüs Terminalinden başladı. Yaklaşık 3 saat sonra sınır kapısındaydık. Burada araçtaki tüm eşyaları boşaltıyorlar. Ve sınırı çantalarınız ile geçiyorsunuz. Yanımızdaki yakıt, yiyecek ve teknik malzemeler geçişte problem teşkil etmiyor. Kısmen kolayca sınırdan 25 dakikada geçiyoruz.
14.08.2017 Pazartesi
06.45 civarı Tiflis Otobüs Terminali’ndeyiz. Şu ana kadar sınır geçiş (15tl) ve otobüs ücreti (60tl) toplamda 75 tl gibi bir ücret ödedik. Döviz işlemlerini bir kısmımız Trabzon’ da bir kısmımız ise sınır kapısını geçer geçmez Gürcistan tarafında yaptı. 100 lari için 148 tl verdik. Herhangi bir kur farkı ya da döviz işlem ücreti ödemedik. Buradan bir minivan ile biraz da sıkışarak 25 lariye Didube’ ye geçtik. 30 dakika sonra Didübe otogarındayız.
Burası aynı zamanda Pazar yeri olduğu için bir takım yemek alışverişlerini buradan da yapabilirsiniz. Kazbegi minibüsleri kişi başı 10 lari ancak çanta başı da 5 lari istiyorlar. Taksiler ise kişi başı 15 lariye götürüyorlar. Minibüs ile pazarlık yapıp toplamda 90 lariye yola koyuluyoruz saat 07:45 civarı.
10:15 Kazbegi’ ye varıyoruz ve bir şeyler atıştırıyoruz. Buradan telefonunuz için hat alabilir kontör yükletebilir yine alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca cafelerde wi-fi bulunuyor. Cafe-Bar Nia’da bir şeyler yedikten sonra saat 12:40’ta 1800 metredeki Gergeti köyünden 2200 metrede bulunan Holy Trinity/ Tsminda Sameba civarındaki kamp alanına doğru yola çıkıyoruz. Araç yolu çok yoğun ve haliyle toz duman olduğu ve patika daha kestirme olduğu için ağaçlık bölgenin içindeki patikayı takip ederek yükseliyoruz. Burada köy içinde kaybolabilirsiniz. Tek yapmanız gereken KTÜDAKS stickerlarını takip etmek. İsterseniz kişi başı 20 lariye araç tutabilirsiniz. 13:40 da kiliseye varıp az ileride ki kamp alanına 14:00 da kampımızı atıyoruz. Kilisede su var. Hava gün boyu açıktı ve saat 19:00 sularına kadar zirve açıktı.
15.08.2017 Salı
06:00 kalkıp kahvaltı ve temiz su işlerini hallettik. Bir buçuk saate Meteo’ ya doğru hareket ettik. Hava serin ve açıktı. 2900 metredeki Gergeti/Sabertse Geçidi’ne yükselen çayırlık, tepelik arazide Samet Yazıcı ve İsmail Şahinbey önden ilerlerken bizde daha geriden yürüyorduk.Bu noktadan sonra ekip üç parçadan oluşuyordu. Samet ve İsmail önde, ardından Ferhat, Enes ve Erkan; bizim de ardımızdan Cem ve Emrah geliyordu. Daha sonra Erkan da arkada kalmış ve bizimle göz temasını kaybetmiştir. Enes ile birlikte 11:10 gibi sırt hattının sağından buzula bağlandık ve bir süre yükseldikten sonra 12:40 da botlarımızı giydik. Karşılaştığımız Macar ekipten öğrendiğimiz kadarıyla öndeki ekip ile aramızda 30 dakikalık fark vardı. Bir süre buz zeminde ve görüş mesafesini 2 metreye kadar düşüren sisli bir havada yarıklara dikkat ederek yükseldikten sonra sırt hattındaki başka bir ekibi fark edip onların ardına bağlandık ve buzulu dik keserek karşıya geçtik. Buzul yüzey cüruflu ve yer yer çamurlu haldeydi ve oldukça pürüzlüydü. Bunu ve başlayan yağışı göz önüne alarak krampon giymedik. 13:40 -14:00 arası buzulu geçerek tekrar Meteo’ daki kamp alanına yükselmeye başladık. 45 dakikada kampa ulaştık ve çadır yerini temizledikten sonra çadırı kurduk. Ara ara yağmur yağıyordu. Hava soğuk ve rüzgarlıydı. Zirve kapalıydı. Bizden 40 dakika sonra Cem, 10 dakika arayla da Emrah ve Erkan geldi. O gece zirve planladığımız için saat 18:00’de bizim çadırımızda zirve öncesi toplanıp tırmanış hakkında konuştuk ve ekip liderimiz Samet Yazıcı planını açıkladı. Ayın 16. Günü sabah 02:00 zirve için harekete geçecektik.
16.08.2017 Çarşamba
01:15 uyandık ve Samet Yazıcı ile iletişime geçtik. Hava oldukça rüzgarlıydı ve çadırın tentesi şiddetle sarsılıyordu. Dışardan zirve için toplanan diğer Türk ekiplerin sesi geliyordu. Hareket saati bir saat ertelendi ve rüzgarın hafiflemesini bekledik. Saat 03:00 ‘ e kadar bekledik ve lider ile iletişim halinde kaldık. Tırmanış için iptal kararı alındı.
Sabah uyanıp kahvaltı yaptık ve durumu değerlendirdik. Gece için hava durumu iç açıcı değildi. Özellikle öğleden sonra kar ve yağmur yağışı gösteriyodu. Gün içerisinde saat 15:35’e kadar hava ve zirve açıktı ve hafif rüzgar vardı. 15:50 gibi zirve yapan ekiplerden bazıları kampa ulaştı.
Saat 21.00 ı geçmişti sabah zirve denemesi olacağı için çadırlarımıza çekilip uyumaya çalışıyorduk fakat Bursa ekibinden birinin zirveden dönmediğini öğrendik.Detaylı bilgi yazının sonuna eklenmiştir.
17.08.2017 Perşembe
02:00 hava açık ve hafif rüzgarlı. Altı kişi Samet Yazıcı liderliğinde zirveye hareket ediyoruz. Artçımız İsmail Şahinbey. Kayalık ve altı yer yer buz kısmen çarşak zeminden geçiyoruz ve 04:30’da ilk molamızı veriyoruz. 10 dakika sonra tekrar yoldayız. Birkaç kez yanlış yola girip dönüyoruz. Daha sonra biraz daha sollu ilerleyip 05:15 civarı ip birliğine gireceğimiz ve kramponlarımızı takacağımız buzul zemine ulaşıyoruz. Üçer kişilik iki ip birliği oluşturup sırası ile (Samet-Enes-İsmail) ve (Ferhat-Cem-Erkan) 05:45’ te tekrar yükselmeye devam ediyoruz. Çok geçmeden buzul çatlaklarına ulaşıyoruz yer yer 1 metre genişliğinde olan çatlaklardan atlayarak ilerliyoruz. Bulunduğumuz konumdan ilerlerken taşlı zeminden fazla uzaklaşmıyor ve dönüş için kilit noktalar belirliyoruz. Çatlaklar inceldiği ve bittiği noktada liderin ip birliği ile aramız açılmaya başlıyor. Cem baş ağrısının arttığını söylüyor. Öndeki ekip 4500 düzlüğüne vardığında göz temasını kaybediyoruz ve izleri takip ederek ilerliyoruz. Cem oldukça yavaşlıyor ve 4500 düzlüğünde bivak atabileceğini durumu oraya vardığımızda tekrar değerlendireceğini söylüyor. Düzlüğe geldiğimizde lider ip birliğinin bizi ilerde beklediğini görüyoruz ve yanlarına ilerliyoruz. Saatim 07:00’ı gösteriyor. Cem lidere durumu tekrar değerlendireceğini bivak kararı için erken olabileceğini söylüyor ve ilk ekip yanımızdan ayrılıyor. Biraz soluklanıp biz de ilerliyoruz ancak Cem arada sendeliyor ve telsiz ile anons geçiyoruz. Enes tulum ve matı o anki konumlarında bırakacağını bildiriyor. 5-10 dakika sonra tulum ve matın yanına varıyoruz ve bendeki bivak torbasını çıkarıp Cem’e veriyorum. Cem de o ara ip birliğinden çıkıyor. Daha sonra üzerine çok düşünmeyip boş ip uzunluğu fazla olabilir diyerek ara ipin bir kısmını üzerime alıyorum ve toplamda 10 dakika kaybediyoruz. Cem ile konuşup bilinci ve sağlık durumu hakkında bilgi aldıktan sonra durumu lidere bildiriyoruz ve devam ettiğimizi söyledikten sonra telsizi Cem’ e bırakıp devam ediyoruz saat 07:45. Bu noktadan sonra telsizimiz ve haliyle öndeki ekiple iletişimimiz olmadan yükseliyoruz. Öndeki ekip ile göz temasını kaybediyoruz ve saat 10:02 de varacağımız boyuna kadar tekrar göz teması kuramıyoruz. Rota üzerinde bizim haricimizde üç önde iki arkada olmak üzere beş ekip var. Doğudan hava kapatıyor gibi olsa da daha sonra açıyor batıda kütle görünüyor. Ancak boyuna vardığımızda zirveye sis çöküyor. Öncesinde ise rotada görüş mesafesi yer yer 2-3 metreye düşüyor. Boyunda hava açık ve üç ekip mola veriyor. Erkan ile beş dakika soluklanıp gücümüzü topladıktan sonra dik yamaçtan yükselmeye başlıyoruz. 10:30’da öndeki ekip ile karşılaşıyoruz ve zirveden döndüklerini öğreniyoruz. (zirve ekibi 10:10’da zirve yapıyor.) Samet Yazıcı kar çiselediğini ve izlerin kapanabileceğini belirtip dönmemiz gerektiğini söylüyor. Önde üç ekibin daha yükselişini izleyerek arkalarına takılıp inişe geçiyoruz. Boyundan sonra ekibe yetişemiyoruz ve siste tekrar göz temasını kaybediyoruz.
11:35 Cem’ yanına varıyoruz. Bu arada hava sıcaklığı hissedilir derecede artıyor ve sisin içinde piştiğimizi hissediyoruz. Burada 10 dakika mola verdik. 12:00 civarı tekrar yarıklara ulaşıyoruz bir kaçından karşıya geçtikten sonra çatlakların aşırı genişlemesiyle yanlış ilerlediğimizi düşünüp duruyoruz. Bu noktada lider geri dönüp diğer yoldan devam edebileceğimizi bunu daha garanti bir yol olduğunu ya da bulabildiğimiz ince çatlaklardan atlayarak inebileceğimizi söylüyor ve biraz ilerleyip ince aralıklar arıyoruz. Çünkü sola girip alçaldığımız noktadan epey uzaktayız. Yağışın da etkisiyle izler kapanıyor ve bitkin bir halde kütlelerin arasında kalıyoruz. Biraz daha solda kayalık alanda çatlak gözükmüyor ancak ana kütleden kopan büyük kaya parçaları çok riskli. Samet Yazıcı ana kamptaki Emrah Şener anons geçiyor ancak dönüş alamıyor. 12:50 gibi geniş çatlaklardan geçmeye başlıyoruz. 13:40 ip birliğine girdiğimiz noktadayız ve ip birliğinden çıkıp 13:50’de inişe devam ediyoruz. Yer yer aramızdaki fark açılıyor ve 15:45’te Erkan, İsmail, Enes ile birlikte ana kampa ulaşıyoruz, 15 dakika sonra Cem Şişman ve Samet Yazıcı geliyor.
18.08.2017 Cuma
Hava yağmurlu olduğu için çadırlarda bekliyoruz. Rüzgar hızını arttırıyor. Daha sonra hava açıp kapatmaya başlıyor ve kampı toplayıp 12:32‘te Meteo’dan ayrılıyoruz.
14:15’ te 2800 m kampında Türkiye Dağcılık Federasyonunun kampı ile karşılaşıyoruz ve Sn. hocamız Sercan Erol ile sohbete koyuluyoruz. 15:30’ da oradan ayrılıp inişe devam ediyoruz ve 17:10’da kiliseye ulaşıyoruz ve burada mola veriyoruz. 20 dakika aradan sonra tekrar yola koyulup patikadan 18:10’da köye varıyoruz.
18:40 sularında Kazbegi’de Restaurant ‘’KHEVİ’’ de yemek yedikten sonra faaliyet toplantısını yapıyoruz. 21:20 gibi az aşağıdaki cafe-camping ‘’QIRIKA’’ da kamp atıyoruz. Akşam saatlerinde bizimkiler elinde meyveler ile geliyor. Merkezdeki aslanlı havunun sağından 200m ileride sağda Azerbaycanlı bir manav var. Taze ve ucuza alışveriş yapabilirsiniz.
19.08.2017 Cumartesi
07:00 kamp alanından ayrılıp taksi ile Didübe’ye geçtik. Oradan da metro ile İshani’ye geçip yürüyerek otogara gittik. Otogarda biletlerimizi aldıktan sonra çantalarımızı emanet bırakıp şehir turuna çıktık….
Önemli Not
16 Ağustos 2017
Saat 9.30 gibi kampta Türkçe sesler duyuldu.Emrah onlara bakmak için dışarı çıkmış ve ardından çadırımıza gelmişti.
Farklı saatlerde dönüş yapan bursa ekibinden geride Nazif Makasın da dahil olduğu beş kişilik ekipten diğer dördünün dönmesi ve Nazif Makasın dönmemesi üzerine kampta olan diğer ekip arkadaşlarının telaşlandıklarını, onu aramak için yola çıktıklarını söyledi ve yardım için ekip oluşturmamız gerektiğini söyledi.
Saat 9.50 de Samet Yazıcı ve Cem Şişman arama ekibine katılmak üzere hazırlanıp zirve yoluna doğru yürüyüşe geçtiler.
Ekibimiz yola çıktıktan 15 dakika sonra Bursa ekibinin kazazedeyi bulduğu belirlendi. Bunun üzerine İsmail; Samet ve Cem’e geri dönmeleri için anons çekti.Ama arazi şartlarından dolayı ekiple iletişim 10.45 de sağlandı ve geri dönmeleri söylendi.Saat 10.50 de Cem ekibi gördüklerini ve onları bekleyip beraber döneceklerini söylediler.
Saat 11.30 da ekip kazazede ile beraber kamp alanına geldiler.
Arama kurtarmaya 2 kişilik Bursa ekibi, 2 kişilik Polonyalı Mountain Medical ekibi ve 2 kisi Ktüdaks ekibi katıldı.